Choux au craquelin – franske vandbakkelser

Choux au craquelin med hindbærskum

Vandbakkelser

1½ dl vand, 60 g smør , 85 g. hvedemel, 2 tsk. sukker, 1 knsp. salt, 2 store æg

Varm vand og smør op i en gryde, til det når kogepunktet. Tilsæt mel, sukker og salt, og rør kraftigt, til dejen slipper grydens kanter. Tag gryden af varmen, og lad dejen køle af i 5-7 minutter. Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk godt med et piskeris, til dejen samler sig. Hæld dejen i en sprøjtepose med rund tylle, og sprøjt 12 runde dejtoppe med en diameter på 5 cm på en bageplade med bagepapir (eller sæt dejen i runde kager på bagepladen med 2 skeer).

Sprød kiksetop

85 g smør, 100 g sukker, 0,20 tsk. salt, 100 g hvedemel

Ælt alle ingredienser godt sammen med fingrene. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle, og stik den ud i 12 små cirkler med samme diameter som vandbakkelserne. Placér forsigtigt 1 dejcirkel oven på hver vandbakkelse på bagepladen. Vandbakkelserne skal ikke være bagt, når du sætter kiksetoppen på vandbakkelserne.

Varm ovnen op til 180°, og bag vandbakkelserne med kiksetoppe i 30-35 minutter. Åbn IKKE ovnlågen under bagningen, da vandbakkelserne så vil falde sammen. Tag forsigtigt en enkelt bolle ud af ovnen, og luk ovndøren forsigtigt, ellers kan bollerne falde sammen.

Hindbærkompot

125 g hindbær, 40 g sukker, 1 spsk. vand, 1 tsk. citronsaft

Hindbærskum

3 dl piskefløde, 125 g hindbær, 2 spsk. flormelis

Pisk fløden cremet, men ikke til skum. Mos hindbærrene til puré. Vend hindbærpuré og flormelis i fløden, og pisk den nu til lyserødt skum.

Skær toppen af de afkølede vandbakkelser, og læg 1 tsk. hindbærkompot i bunden. Fordel hindbærskummet oven på kompotten i et højt lag, brug gerne en sprøjtepose med en stor stjernetylle. Læg top-pen på igen, og pynt evt. med hindbærpulver.

Knækbrød med sorte linser

OPSKRIFTEN ER FRA TANTESTREJF

4 plader knækbrød med sorte linser (det lyder af meget, men de er stærkt vanedannende og får hurtig ben at gå på)

Ingredienser:

200 g tørrede sorte linser (Beluga)

70 g chiafrø

140 g solsikkekerner

60 g sorte sesamfrø

60 g hørfrø

2 tsk salt (16 g)

35 g fiber HUSK (Psyllium-frøskaller)

400 g kogende vand

Topping: flagesalt/kryddersalt/krydderier fx. chiliflager

Fremgangsmåde:

Skyld linserne og sæt dem i blød i rigeligt med vand i minimum 12 timer. Hæld det overskydende vand fra – nu vejer linserne ca. 400 g

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme.

Bland først alle de tørre ingredienser sammen med linserne.

Bland herefter det kogende vand godt sammen med de øvrige ingredienser. Jeg kører dejen på min røremaskine. Den skal gerne køre til fiber HUSK gelér og samler dejen.

Del dejen i 4 dele, og rul dem tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir. Jeg ruller dem så tyndt ud som solsikkekernerne tillader det. Fjern det øverste stykke bagepapir.

Drys med krydderier og/eller flagesalt

Bages midt i ovnen i 25 minutter, tag pladen ud og vend knækbrødet og bag yderlig ca. 7 minutter.

Lad knækbrødet køle af og bryd i mindre stykker.

Server dem som en snack til en gang bobler, som tilbehør til din aftenmad, som et hurtigt mellemmåltid

Boller med hampefrø og hampemel

Boller med hampefrø og hampemel

Disse boller med hampefrø og hampemel er lette at bage, supersunde, fyldt med gode fibre og næring, og de er mega lækre

6 dl lunken vand

25 g gær

30 g salt

150 g hampemel (eller fuldkornsmel)

150 g ristede hampefrø

150 g afskallede hampefrø

500 g hvedemel

10 g bageenzym

Opløs gæren i det lunkne vand. Rør salt, hampemel og hampefrø i. Tilsæt derefter hvedemel og bageenzym og ælt dejen indtil den er glat og smidig. Lad dejen hæve i ca. 45 min.

Form dejen til boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.

Bag bollerne ved 220 grader i 15-18 minutter.

Annettes kage

opskriften er fra tantestrejf

Firkantet bageform: ca. 24 x 34 cm

Ingredienser:

200 g mælk

50 g smør

4 æg (ca. 200 g)

300 g rørsukker

250 g hvedemel

2 tsk vaniljesukker

4 tsk bagepulver

Overtræk:

200 g smør

200 g rørsukker

20 g mælk

20 g kakao

100 g havregryn

Fremgangmåde:

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme

Smelt smør i en lille tykbundet gryde ved svag varme. Så snart smørret er smeltet tilsættes mælken og der slukkes for blusset.

Æg og sukker piskes lyst og luftigt, imens måles de tørre ingredienser af og blandes sammen.

Vend melblandingen og smør blandingen i æggesnapsen, når æggesnapsen er pisket lys of luftig.

Hæld dejen i en bradepande med bagepapir.

Bag kagen midt i oven i ca. 35 minutter

Kom alle ingredienserne til overtræk i en lille tykbundet grydet og smelt det ved lav varme. Når kagen er færdigbagt hældes overtrækket over kagen og fordeles jævnt.

Bedstefars skæg

Opskriften er fra Eat My Heart Out

Rabarberkompot
300 g rabarber
150 g sukker
1 dl vand

Kagebund
125 g blødt smør
125 g sukker
4 æggeblommer
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
2 dl mælk

Italiensk marengs
4 æggehvider
200 g flormelis

Kagebund
Blødt smør og sukker røres luftigt. Tilsæt æggeblommer én ad gangen. Bland mel og bagepulver og vend det i smørret sammen med sødmælken. Hæld dejen i en springform med bagepapir og bag kagen ved 175 grader i ca. 35 min.

Rabarberkompot
Rens rabarberne og skær dem i stykker på 2 cm. Rabarber og sukker kommes i en gryde med 1 dl vand. Kog op og rør. Rabarberne skal være møre, men ikke helt udkogte. Lad kompotten køle af.

Marengs
Pisk æggehviderne stive. Tilsæt flormelis lidt ad gangen og pisk godt, til sukkermassen bliver sej. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle lidt af. Bred derefter rabarberkompotten ud på kagebunden og smør marengs på toppen. Brug en ske til at lave cirkler i marengsen. Brænd marengsen let med en bunsenbrænder eller bag den i ovnen ved høj temperatur indtil marengsen tager farve.

Blinis med hjemmelavet lakserilette

15 stk

BLINIS

100 g. hvedemel

1 tsk. bagepulver

1 tsk. salt

2 æg

1/2 dl. mælk

Bland mel, bagepulver og salt.

Pisk æg og mælk i. Dejen skal være tyktflydende. Smelt lidt smør på en pande. Kom små dejklatter på panden med en teske.

Form dem straks til små runde blinis. Steg dem i ca. 2 minutter på hver side ved middel varme, til de er gyldne.

Hak nu dild, persille og rødløg.

LAKSERILETTE

200 g. varmrøget laks

1/2 bundt dild

1/2 bundt persille

2 spsk. creme fraiche

Salt/peber

1/2 tsk. Citronsaft

Smuldér laksefiletterne i en skål og tilsæt creme fraiche, salt, peber og citronsaft.

Rør nu det hakkede dild, persille og løg i laksen.

Anret blinisserne med lakseriletten og pynt evt. med dild, persille og/eller lime.