Gnocchi
Ordet ’gnocchi’ skulle angiveligt komme af det italienske ’nocchio’, som betyder en knude i et træ eller ’nocca’, som betyder kno. Og det hentyder jo nok til udseendet, som med en vis portion fantasi kan minde om enten en knude i et træ eller en kno.
500 g kartofler – gerne nogle melede nogen, der koger nemt ud
200 g hvedemel
50 g parmesan
1 æg
Skræl kartoflerne, og kog dem møre i så meget vand, at det lige dækker.
Lad kartoflerne køle af, og mos dem.
Ælt kartoffelmos, mel, parmesan og æg sammen til en ensartet, smidig dej, og lad den hvile ½ time.
Sæt en stor gryde let saltet vand over at koge.
Rul dejen til fingertykke pølser, skær pølserne ud i stykker på 2-3 cm, og giv hvert stykke et tryk med en gaffel.
Kog gnocchi – evt. ad flere omgangen – i 3-4 minutter. De kommer op til overfladen, når de er færdige. Lad dem dryppe af i et dørslag.
500 g hakket oksekød
1 løg
2 fed hvidløg
1 tsk. olivenolie til stegning
1 spsk. tørret oregano
½ spsk. tørret timian
salt og peber
1 dåse hakkede tomater
140 g koncentreret tomatpuré
1 dl rødvin
Bolognese
Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Steg det hele i olie i en stor gryde, til løgene bliver klare.
Tilsæt oksekød, krydderier, salt og peber, og brun kødet. Hæld hakkede tomater, tomatpuré og rødvin i gryden, og rør godt.
Lad kødsaucen simre i mindst 30 minutter, og smag til med salt og peber.
Smørstegte gnocchi
smør til stegning
2 friske mozzarellakugler eller parmesan
Tænd ovnen på 200°.
Steg dem i smør på en dyb pande, til de bliver gyldne.
Tilsæt bolognesen, og vend rundt. Riv mozzarellaost i mindre stykker, og fordel dem over gnocchi og bolognese.
Sæt panden i ovnen i 10 minutter, til osten er smeltet og gylden.