Godt at vide om syltning

sommernes sødme

sommernes sødme

Det er ikke spor svært at tage sommerens sødme med sig ind i de mørke måneder. Syltning er ikke svært og der er masse af lækre opskrifter på rødbeder, chutney, syltetøj og saft på min blog.

Godt af vide om syltning, brug en bred gryde, det giver den bedste varmefordeling. Gryden skal være af rustfri stål eller emalje, du må endelig ikke bruge en aluminium gryde til syltning, da aluminium kan gå i forbindelse med syren i det syltede.  Sylt lidt ad gangen, gør bærrene i stand, og sylt et kilo. Frys resten af bærrene ned i mindre portioner foreksempel 500 gram eller 1 kilo, senere er det meget let at lave en gang syltetøj eller saft. Når du bruger små mængder bær, betyder det også at kogetiden er mindre, og både smag og farve bevares bedre.

Eddikesyltning: Eddike virker konserverende, fordi syren sænker pH-værdien. Lav pH-værdi hæmmer væksten af mikroorganismer. Eddikesylrede produkter skal altid være helt dækket af lage og trække lidt tid for at få den rigtige smag.

Sukker syltning: Sukker har infoydelse på både smag og holdbarhed. Man kan bruge hvidt sukker eller prøve lyst rørsukker, der giver en mere fyldig smag.  Sukker virker konserverende, fordi sukker binder det vand, der naturligt er i frugten, så der ikke kan komme bakterier og svampe. Altså jo mere sukker, der er i marmeladen, jo længere holdbarhed. Kommer du mindre end 650-700 gram pr. kilo bær eller pr. liter saft, kan du overveje at tilsætte atamon.

Sukker mængden skal også passe sammen med hvor syrlig frugten er og af din personlige smag. Derfor smag altid på marmeladen, inden du kommer mere sukker i.

Opbevaring: Det bedste sted du kan opbevarer dine hjemmesylrede lækkerier er tørt, køligt og mørkt. Dvs. et koldt spisekammer eller køleskabet. Lys kan misfarve det syltende og varme og fugt forkorter holdbarheden. Når du opbevarer dine syltende lækkerier, under de rette forhold er holdbarheden helt op til et år.

Mug: kommer der et hvid lag mug på overfladen af din marmelade, er det muligvis skimmelsvamp. Nogle skimmelsvampe danner giftstoffer. Selvom det ser ud, som om muggen kun vokser på overfladen, kan giftstoffet være trængt dybere ned i produktet. Kasser altid syltevarer, hvis der er mugpletter på. Selvom du fjerner dem og koger marmeladen op, er giftstoffet der stadig.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *