Hvedeknopper og varme hveder

Traditionen foreskriver oprindeligt, at Store Bededag var arbejdsfri bods- og bededag, hvilket betød, at selv bagerne holdt fri. Derfor bagte og solgte de varme hveder dagen før, som folk så ristede og spiste om fredagen.

I dag er Store Bededag i mange familier dog kendt som en fridag, man indleder ved at spise varme hveder allerede aftenen før. Det er en mellemstor synd, at vi kun nyder denne bolle én dag om året. Den tåler bestemt at blive nydt på andre tider af året også.

Hvedeknopper

Opskriften giver 8 stk.

1 bradepande ca. 15x30cm med en kant på  3 cm.

Ovnen tændes på 225 grader.

2 dl. vand

30 gram gær

1 knsp salt

1 1/2 tsk rørsukker

1 æg

1 tsk. stødt kardemomme

ca. 400 gram hvedemel

Lun vandet, til det er håndvarmt. Kom det i en skål og rør gæren i. Tilsæt salt og sukker. Pisk ægget let og rør det i. Kom kardemommen og melet i lidt ad gangen. Pas på der ikke kommer for meget mel i dejen for så bliver hvedeknopperne ikke luftige.  Ælt dejen omhyggeligt, til den er blank og smidig. Dæk den til med et fugtigt klæde og stil den til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter

Slå dejen ned og form den til 8 store boller. Læg de, i en bradepande, der er beklædt med bagepapir. Det er vigtigt at hvedeknopperne ligger tæt, så de får deres karakteristiske form. Det er derfor at bradepanden skal have høje sider.

Lad hvedeknopperne efterhæve i 20 minutter. Pensl dem med vand og bag dem i ovnen i ca. 15 minutter. Hvedeknopperne skal være let gyldne og må ikke danne en tyk skorpe.

Varme hveder

Del hvedeknopperne og læg dem på en bageplade. Rist dem i ovnen ved 250 grader i ca. 5 minutter – serveres med smør

Farmors opskrift på hvedeknopper

Ovnen tændes på 225 grader

100 gram gær

90 gram sukker

120 gram smør

4 tskf. salt

6 dl. lunkent vand

ca. 1 kg. hvedemel

Kom gæren, sukker, smør og salt i det lune vand. Røres godt sammen. Kom melet i lidt efter lidt. Gem lidt mel. Dejen æltes godt , den skal være blød og blank. Derefter hæver den tildækket på et lunt sted, til dejen har dobbelt størrelse.

Dejen slås ned og formes til 30 boller, som sættes med en lille afstand i en bradepande, husk bagepapir.

Efterhæver i 20 – 30 minutter. Bages på nederste rille i ovnen i 10 minutter ved 225 grader, derefter sænkes temperaturen til 200 grader og hvedeknopperne bages videre i 10 minutter.

Vendes ud på en bagerist og afsvaler lidt. Derefter flækkes de med en skarp kniv og ristes i ovnen ved 225 grader til de er gyldne og sprøde.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *