Tomater

tomathjerte

tomathjerte

Tomater opbevares bedst tørt ved 12- 16 grader. Tomater skal helst spises når de har stuetemperatur (15-25 grader) så smager de bedst. Læg dine tomater i en skål på køkkenbordet, hvis du skal bruge dem i løbet af et par dage, og nyd synet af den flotte farve. Tomater bør du ikke opbevarer i køleskabet, de holder sig længere , men smagen forandre sig.

Tomater skal ikke opbevares under 10 grader, en fuldmoden tomat med helt skind kan holde sig ca. en uge på et køligt sted. Hvis tomaterne er ved at blive overmodne, så giv dem et opkog og frys dem ned.

Nedfrysning Det er smag af sol og sommer og vitaminer, når du i vinterhalvåret bruger en pose af dine nedfrosne tomater. Frys tomaterne ned i løbet af sæsonen, når der er overskud.  Start med at rengør tomaterne efter behov. Giv dem et opkog, eller lad dem småkoge i 3 timer, så forsvinder meget af væden.

Frys tomaterne ned i poser af passende størrelse. Du kan også tilsætte svitset frisk peber, chili og løg. Tomater der har fået et opkog kan holde sig i fryseren i mindst et år, husk at skrive dato på posen.

Tørring I varme lande er soltørring meget udbredt, men herhjemme må vi bruge ovnen. Det tager lang til i en ovn, men resultatet er meget lækkert. Det er vigtig at 94 % af det vand som tomaten indeholder fordamper, så holder de sig længere. Bag tomaterne ved 100 – 150 grader i 4 – 10 timer afhængig af mængden og størrelse på tomaterne.

Husk at åbne ovnlågen i begyndelsen, så dampen kan komme ud. Når der er gået ca. 4 timer har tomaterne en svampet konsistens, som er virkelig lækker. Kom de tørrede tomater i et steriliserende glas med jomfruolivenolie. Tomater kan holde sig i en måned i køleskabet. Hvis du vil opbevarer dem længere skal du tilsætte konserveringsmiddel i. Blommetomater er gode til tørring på grund af deres lave vandindhold.

Konservering på glas: Når tomaterne skal henkoges, skal du dele dem i halve eller prikke dem med en gaffel. Glas, låg og gummiring steriliseres med kogende vand i 10 minutter. Opvarm væden, tomaterne skal være i. Chutney varmes op til kogepunktet. Tilsæt 2 spsk citronsaft fra flaske til det steriliserede sylteglas.

Hæld den færdige chutney i de steriliserede glas. Kom glassene i et varmt vandbad, og varm vandet op til kogepunktet. Sæt låg på glassene, og lad dem stå i vandbadet i 45 min. Lad glassene afkøle i mindst 12 timer. Tryk på låget med tommelfingerne.

Giver det efter, er der en utæthed og glassets indhold skal spises inden for en uge. Låget skal kun svært kunne rykkes fra side til side.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *