Vaniljekranse

vaniljekranseDet bliver ikke jul, hvis der ikke er bagt vaniljekranse. Der er masser af gode opskrifter, denne opskrift på vaniljekranse kommer fra vores farmor og hvor hun har fået den fra er uvist. Men den er blevet brugt i familien i lang tid. Vaniljekranse begyndte man at bage i midten af 1800-tallet da husmødrene fik støbejernskomfur med indbygget ovn. Og det gjorde det muligt at bage sine egne småkager. Så det satte gang i en rivende udviklingen af nye julekager. Vaniljekranse stammer fra denne periode.

Opskriften på vaniljekranse.

200 gram hvedemel

70 gram kartoffelmel

1/4 tsk. hjortetakssalt

125 gram smør

125 gram sukker

100 gram smuttet, finthakket mandler

1 stang vanilje

1 æg

Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en  kniv. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med en paletkniv, således at kornene skilles ad.

Vaniljesukker, sukker og smør røres sammen. Rør ægget med i og tilsæt hakkede mandler og hvedemel. Derefter kommer du dejen en en pose og lægger den i køleskabet i mindst en time.

Hvis du har en kødhakker, kører du dejen igennem denne med en stjerneformet hulplade sat på. Ellers kan du bruge en stjernetyl på en sprøjtepose, men der skal virkelig lægges kræfter bag for at trykke dejen igennem posen.

Bag vaniljekransene ved 200 grader i 6 – 8 minutter til de er gyldne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *