Æltefri boller – en dej til flere dage

5 dl vand – ca 20 grader

5 gram gær

2 tsk. sukker eller honning

575 gram hvedemel med højt proteinindhold

75 gram grove havregryn eller fuldkornsmel

2,5 tsk. salt

10 gram bageenzym

10 gram hvedesur

Birkes, chiafrø, solsikkefrø eller havregryn til formning

Hæld vand og honning/sukker i en skål og rør gæren ud. Tilsæt mel og gryn/fuldkornsmel, rør rundt til dejen er jævn, og lad den hvile i 30 minutter – tildækket.

Gør dine hænder våde og fold dejen ind over sig selv – løft dejen i det ene hjørne og træk den indover midten. Gentag med de andre hjørner. Lad dejen hvile i 30 minutter ved stuetemperatur. Gentag foldning og hvile, 2 gange mere.

Kom dejen i en skål, dæk skålen til og sæt den i køleskabet i 12 timer eller en lunt sted i 3-4 timer, til dobbelt størrelse

Hvis dejen har været i køleskabet; lad den få stuetemperatur i 30 minutter.

Varm ovnen op til 250 grader (varmluft)

Drys bordet med birkes, chiafrø, solsikkefrø eller havregryn og vend dejen ud på bordet. Snit dejen 8-10 steder og vend dem i frø eller havregryn på alle sider. Læg bollerne på en bageplade med bagepair og lad den hvile i 15 minutter. Sæt evt. en skål med kogende vand under bagepladen, mens de hviler. Bag bollerne i 10-15 minutter til de er gyldne og sprøde. Når du banker på dem, skal de lyde hult.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *